Parijs klimaatafspraken onvoldoende voor doelstellingen

In december 2015 waren wereldleiders bij elkaar in Parijs om een internationale aanpak van klimaatsverandering te bespreken. De doelstelling was om toekomstige klimaatsverandering (tot het jaar 2100) te beperken tot een opwarming van hooguit 2 graden celsius boven zogenaamde “pre-industriele” globale gemiddelde. Dit jaar hebben we al 2 maanden gehad waarin de gemiddelde globale temperatuur meer dan 1 graad boven pre-industrieel niveau was. Dus we zijn al over de helft ruwweg.

Volkskrant
Volkskrant 30 juni

Een grote moeilijkheid in het voorspellen van klimaatsverandering is het pinpointen van waar de tipping points zitten. We zijn in 2014 een tipping point voorbij gegaan.  Daardoor zijn bijna alle klimaatsvoorspellingen die voor 2014 gedaan zijn veel te optimistisch. Die veel te optimistische modellen zijn in Parijs de basis geweest voor de afspraken die toen gemaakt zijn. De afspraken die toen gemaakt zijn nu ook te optimistisch gebleken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *