globaal warmte record juni, hoe meten ze dat

De afgelopen maand juni 2016 is de warmste juni over de hele planeet gezien sinds dat de metingen begonnen zijn in 1880. Het vorige record was vorig jaar, juni 2015. Maar niet alleen juni vestigde een record warmte, de afgelopen 14 maanden waren ieder op zich records. De laatste keer dat een maand onder de gemiddelde temperatuur van de 20e eeuw voor die maand kwam was in december 1984.

Hoe meet je zoiets, de gemiddelde temperatuur van de planeet ?

globalaveragetempanomaly201606

Via de engelstalige Wikipedia pagina over Global temperature

In its AR4, WG1 report, Chapter3, the IPCC explains global temperature in these words:

There is no single thermometer measuring the global temperature. Instead, individual thermometer measurements taken every day at several thousand stations over the land areas of the world are combined with thousands more measurements of sea surface temperature taken from ships moving over the oceans to produce an estimate of global average temperature every month.

Het satelliettijdperk heeft het een stuk makkelijker gemaakt om een indruk te krijgen van temperaturen op onbewoonde plaatsen, bijgestaan door temperaturen gemeten op vele locaties ter referentie. Maar ook van de tijd voordat weersatellieten gelanceerd werden hebben we een aardige indruk van wat de globale temperatuur is geweest, via zogenaamde “proxydata”. Die proxydata kan van allerlei bronnen komen. Jaarringen in bomen bijvoorbeeld. Vele geologische processen op aarde en veel van de flora en fauna hebben een jaar cyclus die in gesteente terug te zien is of in het geval van flora en fauna in de botten van de beesten en de ringen in bomen.

Voor het globale temperatuur gemiddelde is een handige proxy gebaseerd op de verhouding tussen zuurstofisotopen in de sneeuw. Bij het verdampen van water uit de oceaan is de verhouding van de isotopen van het water dat verdampt verschillend bij verschillende temperaturen. Als dit water als sneeuw valt kunnen we afleiden wat de temperatuur bij het verdampen is geweest. Door oude sneeuwlagen op gletsjers of Antarctica te onderzoeken en de informatie daaruit te combineren kunnen we een goede benadering maken van de gemiddelde globale oceaantemperatuur in die tijd.

Video 3:38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *